Шпроти: користь і шкода радянського делікатесу – чим він такий небезпечний для нас

Складно уявити собі когось, хто ніколи не пробував шпроти. Ця консервована риба міцно увійшла в наш побут. Але що ми знаємо про неї? Яке її вплив на організм людини? Чи небезпечна вона?

Зовнішній вигляд
Шпроти – це дрібна рибка з сімейства оселедцевих, довжиною 10-12 см. Існує кілька її видів, і мешкає вона переважно в Балтійському, а також в Середземному і Чорному морях.
У нашій країні шпроти стали широко популярні завдяки консервам, які так і називалися і без яких не обходилося жодне радянське застілля. Останнім часом популяція шпротів скоротилася, і деякі виробники, залишаючи всім відома назва, використовують інші види риби:

кільку;
мойву;
сардину;
салаку;
хамсу (анчоус).

Це стає можливим, тому що в процесі виробництва натуральний смак риби змінюється, і навіть фахівцеві дуже складно визначити за смаком кінцевого продукту, яке саме було використано сировину. Для того щоб убезпечити себе від неякісної продукції, радимо купувати балтійські консерви давно відомих марок.

Склад і калорійність
Шпроти досить калорійний продукт – в 100 грамах цієї риби міститься близько 350 ккал. Найбільше в цей делікатес жирів (30 г) і білків (17 г). В шпроти також містяться такі речовини:


вітамін А, Е, Д;
вітаміни групи В;
натрій;
калій;
кальцій;
фосфор;
залізо.

Калорійність шпрот

Корисні властивості
Шпроти відносяться до жирних сортів риби, тому їх основна користь – у високому вмісті амінокислот, необхідних організму людини. Вони забезпечують нас енергією, допомагають в нарощуванні м’язової тканини і зростанні клітин.
Вітаміни А і Е, які зберігаються і після обробки риби, є відомими антиоксидантами. Вони борються зі старінням організму і знижують ризик виникнення ракових захворювань.

Риб’ячий жир – джерело вітаміну Д. Він дозволяє зміцнити імунітет. Також шпроти містятьполіненасичені жирні кислоти, які здатні знизити кількість шкідливого холестерину в крові, а значить, зменшують ризик утворення тромбів, розвитку атеросклерозу і сприяютьнормалізації роботи серцевого м’яза і мозкової діяльності. В шпротах багато кальцію, необхідного для зміцнення кісткової тканини. Щоб отримати потрібну кількість цієї речовини, досить з’їдати по 100 грамів риби щодня. Ну і, звичайно ж, не слід забувати проте, що шпроти – це просто дуже смачна страва. З ними можна швидко створити вишукані закуски і прикрасити стіл. Наприклад, на нашому сайті ви знайдете рецепти бутербродів зшпротами.

З чим їдять
Шпроти можуть подаватися як самостійна закуска, а також разом з гарнірами:


картоплею;
відвареною квасолею;
зеленим горошком;
овочами.

Ними можна начинити варені курячі яйця. Щоб вийшло оригінальне і смачне блюдо, досить змішати м’ясо риби з м’яким сиром, зеленню і майонезом.

Рецепти зі шпротами

Також з цим консервованим продуктом добре поєднуються:

  • мариновані гриби;
  • помідори;
  • майонез;
  • чорний хліб;
  • оливки;
  • кабачки;
  • баклажани.

А ось є шпроти з молоком не рекомендується. Справа в тому, що сіль, що міститься в рибі,в комбінації з молочними продуктами призводить до підвищення кислотності в шлунку і може викликати неприємні відчуття.

Шкода і протипоказання
Нарешті, пропоную розглянути детально, ніж можуть бути шкідливі шпроти і в яких випадках від них краще відмовитися. Перша небезпека криється в їх калорійності. Шпротисамі по собі належать до жирних видів риби, і вже тому не варто їсти їх щодня. А якщо додати рослинне масло, без якого консервовані шпроти неможливо собі уявити, стає абсолютно очевидно: користі від шпрот в олії не так вже й багато, і краще ласувати ними лише час від часу. Жир згубно позначається на роботі печінки, а сіль, яка також використовується при виготовленні страви – на нирках. Через наявність солі цю рибу не варто вживати в їжу тим, хто страждає від артриту або артрозу. Процес копчення – ще однеджерело небезпеки. Під час такої обробки утворюється бензапірен, потенційно  канцерогенна речовина. Для того щоб шкода бензапирена був більш зрозумілий, наведемо такий приклад: вважається, що в одній упаковці шпрот міститься стільки ж канцерогенів, скільки і в цілій пачці сигарет. У разі якщо виробник консервів використовував хімічну речовину “рідкий дим”, шкода шпрот лише збільшується.

Звичайно, мова не йде про те, щоб відмовитися від цих консервів раз і назавжди. Однак рекомендується вживати їх порціями не більше 100 грамів і не частіше одного разу на тиждень. Особливо уважно за дотриманням норми потрібно стежити вагітним жінкам, щоб не нашкодити плоду.

Висновок
Як бачите, шпроти не є найкориснішим продуктом. Однак, якщо дотримуватися рекомендованих норми і звертати більше уваги на якість, то можна звести їх шкоду до мінімуму. Розкажіть в коментарях, чи любите ви шпроти або віддаєте перевагу іншу рибку?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *