Що таке пармезан і за якими критеріями можна виявити справжній італійський сир

Чому ви не знайдете пармезан в італійських магазинах.

Незважаючи на те, що в останні роки на наші прилавки потрапляє не так багато іноземних сирів, ніж раніше, ми все одно знаходимо можливість побалувати себе різними делікатесами.

Одним з перших на думку спадає італійський пармезан. Що це за продукт, у чому його користь і шкода і чим він відрізняється від інших сирів? Давайте розберемося разом.

Що це таке
Пармезан – це італійський твердий сир, який виготовляють з коров’ячого молока.

Технологія виробництва чітко регламентована європейським законодавством. Її дотримання обов’язково для того, щоб отримати право називати продукт пармезаном.

1. Заготівля делікатесу відбувається з квітня по листопад.
2. Для сиру береться відстояне молоко, отримане в попередній день, і змішується зі свіжим ранковим надоєм.
3. Сировина проходить термообробку, щоб збільшити кількість лактобактерій.
4. У рідину додають сичужний фермент для згортання.
5. Майбутній пармезан спочатку поміщають в спеціальні форми, де від нього відділяється сироватка, а потім залишають в соляному розчині на тиждень.
6. Після цього його дозрівання починається в особливих температурних умовах і триває протягом двох-трьох років.
7. Весь цей час форми сиру періодично перевертаються і простукують, щоб в голівках не утворилися порожнечі.

Однією з особливостей пармезану є те, що його не можна нарізати на скибочки. Так як це твердий сир, його можна тільки дрібно натерти або відламувати шматочками за допомогою ножа або спеціальної металевої лопатки.

Цікавий факт: слово “пармезан” прийшло в наш побут з французької мови. Їм позначають сир “з Парми”. Але таку назву використовують тільки іноземці, в Італії ви з ним ніде не зіткнетеся. На своїй батьківщині він називається “парміджано-реджано”, за назвою двох провінцій – Парми і Реджо-нель-Емілії. Тільки там може бути проведений справжній сир з таким найменуванням.

Пармезан

Види сиру
Пармезан буває трьох типів:

1. молодий, з витримкою від одного року до півтора років – він добре поєднується з фруктами і навіть може бути десертом;
2. старий, з витримкою до двох років, найчастіше використовується для приготування гарячих страв;
3. дуже старий, що дозрівають від двох до трьох років – у нього самий яскравий, насичений смак: це ідеальне ласощі для сирних гурманів.

Вважається, що пармезан був винайдений італійськими ченцями в XII столітті – їм потрібен був сир, який міг би довго зберігатися. Не дивно, що ці ласощі не втрачає своїх якостей і через кілька років: воно лише стає твердіше, зернистий, набуває більш сильний смак.

Склад і калорійність
У пармезані багато корисних речовин:
1. вітаміни А і Д;
2. кальцій;
3. залізо;
4. фосфор;
5. цинк;
6. калій.

Також до складу пармезану входять ненасичені і насичені жирні кислоти, амінокислоти. Він менш калорійний в порівнянні з м’якими сирами. У 100 грамах цього продукту близько 380 ккал, а також 35 грамів білка, 25 грамів жиру і 3 грами вуглеводів.

Корисні властивості
Пармезан надає наступну дію на організм:
1. прискорює метаболізм;
2. сприяє виділенню шлункового соку;
3. бореться з запорами і дисбактеріозом;
4. допомагає розвитку в кишечнику корисної мікрофлори;
5. зменшує ризик виникнення остеопорозу, карієсу, дефіциту заліза.

Цей твердий сир має важливу особливість – білок і кальцій, що містяться в ньому, дуже швидко засвоюються. Білок потрібен нам для розвитку м’язів, регенерації шкіри і збалансування гормонального фону, а кальцій для зміцнення кісток і нігтів.

Амінокислоти допомагають відновити клітини, вітамін А сприяє здоров’ю зубів і покращує зір.

Користь для жінок і чоловіків
Італійський делікатес приводить в норму нервову систему, бореться зі стресами і покращує якість сну. За рахунок високої калорійності навіть невеликого шматочка сиру досить, щоб притупити почуття голоду і заповнити сили.

Регулярне вживання пармезану покращує стан волосся і шкірних покривів. Він допомагає швидше збільшити м’язову масу, відновитися після фізичних вправ, а також позбавляє від судом.

Користь при вагітності і грудному вигодовуванні
Пармезан можна їсти під час виношування дитини, так як він проходить довгий період дозрівання, шкідливі бактерії в ньому вмирають, до того ж технологія виробництва справжнього твердого сиру не допускає використання шкідливих хімічних добавок і консервантів.

Невеликий шматочок делікатесу в день допоможе вагітній жінці відчути прилив сил і поліпшити настрій, а також підтримувати на необхідному рівні показники заліза в крові.

Після народження дитини не поспішайте вводити цей сир в своє меню, проконсультуйтеся з педіатром, щоб не допустити виникнення у грудничка алергії і кольок.

Якщо протипоказання відсутні, пармезан зміцнить імунітет жінки і дитини, збільшить кількість материнського молока і налагодить травлення малюка.

Користь для дітей
Додавати дрібно натертий пармезан в дитячу кашу або пюре можна вже з першого року життя малюка. Сир забезпечить зростаючий організм тваринним білком, калій і фосфор зміцнять тендітні кістки, вітаміни захистять від простуд і інших захворювань.

Маленький шматочок пармезану приносить тільки користь, але при надмірному вживанні цей делікатес може бути небезпечний для малюка через великої кількості солі і високої жирності, які надають велике навантаження на травлення.

Важливо! Сир – це молочний виріб, а значить, може викликати алергію.

Використання при схудненні
Пармезан може стати частиною дієтичного меню, якщо слідувати таким рекомендаціям:

1. щоденне вживання цього сиру потрібно звести до мінімуму – з’їдайте невеликий шматочок в якості швидкого перекусу або ж додавайте його в зелений салат;
2. використовувати його краще під час обіду, щоб потім встигнути спалити зайві калорії.

Пармезан допоможе вам бути енергійнішими, вгамувати почуття голоду, він заповнює дефіцит необхідних організму речовин і дозволяє швидше збільшити м’язову масу.

Краще сполучення для цього сиру в рамках дієти:
1. фрукти;
2. свіжі салати;
3. макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

Використання в кулінарії
Італійці вважають за краще вживати пармезан як самостійну страву в якості закуски або ж дрібно натертим для різних видів пасти або гарячих супів.

Під впливом високих температур сир утворює хрустку скоринку і додає страві характерний смак, тому він важливий інгредієнт багатьох традиційних італійських страв, наприклад, лазаньї або Парміджано з баклажанів.

Господині на замітку: зовсім не обов’язково терти сир на тертці. Ви можете купити вже подрібнений пармезан або ж скористатися кухонним комбайном.

Найкраще цей делікатес поєднується з червоним вином. Рекомендую вам спробувати його з Ламбруско – знаменитим ігристим напоєм з італійського регіону Емілія-Романья.

Пармезан в кулінарії

Чим можна замінити
В Італії є два сиру з дуже схожими характеристиками – це парміджано-реджано і грана-падано. Основна різниця між ними полягає в тому, що перший виробляється в Пармі, Реджо-нель-Емілії, Модені і Болоньї, а другий ще в Ломбардії і П’ємонті.

Обидва сиру мають маркуванням DOP, що означає, що походження продукту охороняється законом, його виробництво і переробка строго контролюються і можуть бути здійснені тільки в певних регіонах. Ці делікатеси однаково високо цінуються гурманами і в рецептах можуть бути замінені один на одного.

Можлива шкода
У італійського пармезану є такі протипоказання:

1. алергія на молоко;
2. цукровий діабет;
3. гіпертонія;
4. захворювання нирок;
5. гострі стадії гастриту, панкреатиту, виразки.

У сирі міститься багато натрію, який в підвищених дозах небезпечний для нашого організму. Якщо є пармезан занадто часто і багато, це може негативно відіб’ється на роботі нирок і викликати набряки.

Поради щодо вибору і зберігання
Щоб повною мірою насолодитися дивним смаком знаменитого сиру, пам’ятайте про наступне:

1. купуйте його в магазинах, що стежать за якістю продукції;
2. на скоринці має стояти клеймо DOP і кодування виробника, а сам диплом повинна мати товщину 5-6 мм;
3. у справжнього твердого сиру з Італії на упаковці не може бути написано “пармезан”, а тільки “parmigiano reggiano” або “grana padano”.

Цей вид сиру зазвичай продають у вакуумній упаковці вже розрізаним на шматки.

Після покупки його слід зберігати в холодильнику.

Якщо ви розкрили магазинну упаковку, перекладіть сир в щільно закривається ємність, щоб не допустити потрапляння всередину вологи і сторонніх запахів. Через вологу на пармезані може утворитися цвіль. Але не турбуйтеся – це не привід викидати делікатес. Я просто акуратно зрізаю її ножем і намагаюся регулярно перевіряти сир.

Зберігання

Висновок
Пармезан по праву вважається одним з кращих сирів світу. Він стане прикрасою будь-якого меню і додасть блюдам родзинку. Тому, якщо опинитеся в Італії, обов’язково візьміть із собою додому шматочок цих ласощів в якості смачного сувеніра. Розкажіть нам в коментарях, чи любите ви цей сир або віддаєте перевагу інші сорти?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *