Що таке кисле молоко та для кого воно корисне

Що таке кисле молоко та для кого воно корисне

Кисломолочні продукти давно відомі людині – ще Гіппократ згадував їх у своїх роботах. Нічого дивного в цьому немає, адже натуральне молоко не може довго зберігати свіжість, а викидати його було б недозволеною розкішшю. Так поступово люди навчилися правильно сквашувати молоко і дізналися про його корисні властивості.

Що це таке
Простокваша виходить в результаті бродіння молока. Для неї характерні однорідна текстура, білий колір і нейтральний смак. Корисні властивості продукту були детально вивчені професором Мечниковим ще на початку XX століття.

Хімічний склад і калорійність
Згідно з дослідженнями кисле молоко містить:
1. вітаміни А, Е і вітаміни групи В;
2. органічні кислоти;
3. жирні кислоти;
4. кальцій;
5. фтор;
6. цинк;
7. залізо;
8. харчові волокна.

Калорійність напою залежить від його жирності, але в середньому вона становить 50 ккал на 100 мл.

Простокваша

Корисні властивості
Перш за все, кисле молоко благотворно впливає на процес травлення і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Такий ефект досягається за рахунок вмісту в ньому пробіотиків і корисних мікроорганізмів. Вони не дозволяють шкідливої ​​флорі активно поширюватися і значно зменшують ризик інфекцій і запалень в кишечнику. А також полегшують перетравлення і підвищують всмоктуваність корисних речовин, які наш організм отримує з їжею.

Регулярне вживання кислого молока сприяє:
1. підвищенню кількості корисних бактерій в кишечнику;
2. нормалізації нервової системи і поліпшення емоційного фону;
3. виведенню шлаків з організму;
4. прискоренню процесу перетравлення їжі;
5. зміцненню волосся, нігтів і кісткової тканини;
6. поліпшенню стану шкіри;
7. підвищенню захисних сил організму.
Вітаміни, що містяться в продукті, допомагають знизити ризик серцевих захворювань і поліпшити самопочуття після вже перенесеного інсульту або інфаркту. Один з основних компонентів напою – термофільний стрептокок – допомагає вилікувати діарею і запори. Цей напій не варто скидати з рахунків, навіть якщо у вас непереносимість лактози. Молочнокислі бактерії розщеплюють молочний цукор, тому його вміст у кислому молоці набагато нижче, ніж в молоці. Кисле молоко налагоджує роботу печінки, підвищуючи метаболізм.

Смачно та корисно

Користь для вагітних і годуючих жінок
Вагітність і грудне вигодовування можуть привести до дефіциту вітамінів і мінералів у жінок. Кисле молоко не тільки заповнює їх нестачу, а й усуває запори, на які часто скаржаться майбутні мами.

Напій корисний і немовлятам. Він потрапляє в їх організм, можна сказати, разом з материнським молоком і допомагає привести травлення в норму. Рекомендується випивати цей продукт за півгодини-годину до годування. Але якщо ви помітили у дитини негативну реакцію, раджу відразу ж проконсультуватися з педіатром.

Користь для дітей
Вводити кисле молоко в меню дитини в чистому вигляді можна з двох-трьох років. Краще починати з невеликих порцій – не більше 50 мл, щоб дати дитячому організму звикнути до напою, потім можна поступово довести до 150 мл.

Кисломолочний напій знижує ризик виникнення дисбактеріозу у дитини, підсилює його імунітет, додає енергії і поповнює дефіцит кальцію. Він підійде і тим дітям, які погано переносять свіже коров’яче молоко.

Щоб смак кислого молока не здавалося малюкові занадто прісним, додайте в неї подрібнені фрукти і ягоди. Намагайтеся давати її дитині в перервах між основними прийомами їжі, а не на голодний шлунок, щоб не підвищувати кислотність.

При лікуванні захворювань
Кисле молоко використовуються для лікування і профілактики хвороб як в народній, так і в офіційній медицині. Звичайно, вона повністю не замінить сучасні медикаменти, але допоможе в лікуванні та урізноманітнює меню хворого. Цей напій радять приймати при:
1. дисбактеріозі;
2. запорах;
3. стоматиті.
Рекомендується випивати 3-4 склянки кислого молока в день між прийомами їжі і на ніч.

Для очищення організму
Регулярне вживання кислого молока – це простий і ефективний спосіб налагодити обмін речовин, очистити організм від шлаків, а також знизити рівень поганого холестерину. Досить випивати по склянці кисломолочного напою вранці протягом двох тижнів, щоб відчути поліпшення. Ефект буде ще помітніше, якщо на цей час відмовитися від жирної їжі і вживати більше риби, тушкованих овочів і фруктів.

Чи можна при панкреатиті
При панкреатиті з кислим молоком слід бути обережніше. Молочна кислота, що міститься в напої, може погіршити стан підшлункової залози, спровокувати її запалення. Цей продукт дозволений, якщо панкреатит знаходиться в стадії ремісії, але навіть в цьому випадку не рекомендується пити кисле молоко на голодний шлунок.

Висновок
Кисломолочні напої взагалі і кисле молоко зокрема – джерело корисних речовин. Достатньо всього однієї склянки в день, щоб налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і позбутися від почуття тяжкості. Не відмовляйтеся від такого простого способу допомогти своєму здоров’ю і поділіться з нами в коментарях вашими улюбленими рецептами з кислим молоком.


Write a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *