Користь і шкода згущеного молока – про що мовчать виробники радянських ласощів

Скільки згущеного молока можна з’їсти і не нашкодити своєму здоров’ю.

Без молока складно обійтися. З давнини люди намагаються зберегти цей продукт, що швидко псується – спочатку ми навчилися його сквашувати, а потім стали пастеризувати.

Ще з нього можна зробити згущене молоко. Користь і шкода цих ласощів повинні бути розглянуті докладніше, щоб ми знали, як не нашкодити здоров’ю.

Що це таке
У згущеного молока цікава історія. Її стали виробляти в середині XIX століття, щоб збільшити термін придатності цільного коров’ячого молока. Першим цей процес здійснив французький винахідник консервування Аппер, а через кілька років його досвід повторив американець Борден, який і вивів новий продукт на широкий ринок.

Щоб отримати згущене виріб, досить випарити молоко при температурі близько 50 градусів, потім, при необхідності, додати в нього цукор (11%) і довести до однорідної консистенції.

У Росії перший завод з виробництва такого продукту відкрився в 1881 році в Оренбурзі, а популярність до нього прийшла під час Другої світової війни.

Згущене молоко буває наступних видів:

1. без додавання цукру або ж концентрований;
2. з додаванням цукру, більш відоме як “згущене молоко”;
3. з додаванням кави, цикорію або какао;
4. варене – з додатковою термічною обробкою, воно відрізняється карамельним смаком, темним відтінком і більшою густотою.

Відповідно до російського ГОСТу в цій згущеному молоці містяться тільки натуральне коров’яче молоко і цукор, який виступає в ролі консерванту. Колір цих солодощів може бути кремовим або коричневим.
У продукті міститься близько 44% цукру, 9% жирів і 25% вологи, але існує і згущене молоко низької жирності.

Сгущене молоко

Склад і калорійність
Згущене молоко містить наступні корисні речовини:

1. вітамін А – покращує зір;
2. вітамін С – зміцнює імунітет;
3. вітамін Д – продовжує молодість організму;
4. вітаміни групи В – відповідають за хороший метаболізм і енергообмін;
5. фосфор – підвищує мозкову активність і покращує якість крові;
6. магній і калій – нормалізують роботу серцево-судинної системи;
7. кальцій – робить кісткову тканину, нігті міцнішими
8. фтор – підтримує здоров’я зубів.

Не варто забувати, що цей продукт дуже калорійний. У 100 грамах міститься близько 330 ккал, а в стандартній блакитний банку їх більше тисячі.

Важливо! Особливістю згущеного молока є висока концентрація простих вуглеводів. Вони небезпечні тим, що призводять до ожиріння і різкого підвищення цукру в крові.

Корисні властивості
Згущене молоко має ті ж корисні властивості, що й звичайне коров’яче, але завдяки додатковій обробці наш організм швидше його засвоює.

Білки прискорюють розвиток м’язової маси, повертають сили після фізичної праці, надають тонус і покращують роботу мозку при підвищеній інтелектуальної навантаженні.

Глюкоза, що міститься в продукті, дозволяє організму швидше відновитися після важких хвороб і операцій.

Щоб отримати корисний напій, досить розвести трохи згущеного молока в теплій воді.

Що ж стосується солодкої згущеного молока, то не варто спокушатися щодо її цілющих властивостей – це ласощі хоч і містить вітаміни і мікроелементи, але не здатне замінити собою медикаментозне лікування.

Чи можна вагітним і годуючим жінкам
Калорійну згущене молоко з раціону вагітних жінок краще виключити, тому що вона неминуче призведе до набору зайвої ваги. Максимальна дозволена порція в цей період для жінок не перевищує 100 грамів в день.

Годуючим мамам можна випивати одну ложечку солодощі з чаєм. Така кількість може принести користь, збільшивши кількість материнського молока і допомагаючи боротися з втомою.

Після народження малюка від частого вживання згущеного молока варто відмовитися. Організм немовляти ще не готовий перетравлювати таку важку їжу. Якщо ласощі потрапить до нього через материнське молоко, то розлад шлунка буде гарантовано.

З якого віку можна давати дітям
Складно знайти дитину, якій би не подобалася згущене молоко – вона була і моїм улюбленим ласощами в дитинстві. Однак малюкам варто давати її тільки після 3-4 років і уважно стежити за тим, щоб в день вони з’їдали не більше 100 грамів. Ви ж знаєте, як складно зупинитися і не з’їсти всю банку за раз?

Невелика кількість такого молока допоможе зростаючому організму зміцнити м’язи, кістки, підвищити імунітет і відновити сили. Однак вживати ці ласощі слід обережно, інакше дитині загрожує набір зайвої ваги, утворення карієсу, а також ризик розвитку цукрового діабету.

Чи можна при гастриті і панкреатиті
При таких серйозних захворюваннях, як гастрит і панкреатит, згущене молоко може погіршити стан людини.

Воно посилить роздратування підшлункової залози, так і жирів в ньому занадто багато.
Вважається, що максимум, який можуть собі дозволити люди з такими недугами – це пара чайних ложок в день.

Важливо! Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж вводити згущене молоко в свій раціон, щоб не нашкодити здоров’ю.

При схудненні
Згущене молоко не може стати частиною щоденного меню, якщо ви вирішили дотримуватися дієти і скинути зайві кілограми. В одній упаковці цих ласощів міститься більше 1000 ккал, і воно ніяк не вписується в режим здорового харчування.

Як виняток ви можете додати чайну ложку солодощі в чай ​​або каву один раз в день замість цукру.

Важливо! Згущене молоко категорично заборонена при діабеті, тому що в ній високий вміст сахарози.

Як приготувати в домашніх умовах
Якщо ви і ваші близькі справжні ласуни, спробуйте зробити домашню згущене молоко. Це зовсім не складно, до того ж ви убезпечите себе від магазинних підробок.

Вам знадобиться:
1. півтора літра молока;
2. 270 г цукру.

Доведіть молоко до кипіння і потримайте 10 хвилин на невеликому вогні.
Додайте цукор і продовжуйте варити ще близько 50 хвилин. Коли молоко набуде більш насичений колір, зніміть його з вогню, перелийте в скляну банку, дайте охолонути і закрийте. Не дивуйтеся, що з півтора літрів рідини у вас вийде приблизно 500 мл ласощі.

Цікавий факт: корисні властивості звичайної і вареного згущеного молока схожі, але при нагріванні частина вітамінів і мінералів втрачається. До того ж варене ласощі стає більш поживним, а мікроелементи легше засвоюються нашим організмом.

Домашне сгущене молоко

Застосування в кулінарії
Згущене молоко – невід’ємний інгредієнт таких десертів як торт “Мурашник”, вафельні трубочки та печиво “Горішки”. Та й класичні млинці і сирники теж складно уявити без цього солодкого крему.

Ще згущене молоко додають в чай ​​або каву: вона додає напоям надзвичайно м’який смак і замінює собою цукор.

Я люблю готувати з неї вівсяну кашу і мюслі – так мій сніданок стає більш поживним і смачним. Тільки не забувайте, що в такому випадку збільшиться і калорійність страви, тому протягом дня рекомендую вам активніше рухатися.

Шкода і протипоказання
Основна небезпека згущеного молока в великій кількості цукру і жирності. Вона протипоказана при таких хворобах, як:

1. ожиріння;
2. панкреатит;
3. гастрит;
4. цукровий діабет.

Купуйте згущене молоко тільки в магазинах, що ретельно стежать за якістю товарів, що продаються, адже це молочне ласощі часто підробляють.

Нелегальна продукція не відповідає вимогам державних стандартів і може містити небезпечні для організму речовини. Наприклад, молочний жир замінюється на більш дешеве пальмове масло, яке підвищує ризик утворення тромбів в судинах. Крім цього, в підробках можуть бути шкідливі консерванти, згущувачі та барвники.

Не забувайте перевіряти термін придатності такого молока і правильно зберігайте його.

Висновок
На жаль, наявність корисних речовин в згущеному молоці не здатна зменшити його калорійність, а значить, є цей продукт потрібно потроху, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. Розкажіть в коментарях про ваших улюблених рецептах з цими ласощами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *